Campanya del Caucas

Plantilla:Infotaula esdevenimentCampanya del Caucas
Imatge
Map
 39° 42′ N, 44° 18′ E / 39.7°N,44.3°E / 39.7; 44.3
Tipuscampanya militar Modifica el valor a Wikidata
Part deFront de l'Orient Mitjà de la I Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps24 octubre 1914 - 30 octubre 1918 Modifica el valor a Wikidata
Data29 octubre 1914 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAltiplà d'Armènia
Transcaucàsia
Regió d'Anatòlia Oriental (Turquia) Modifica el valor a Wikidata
Efectesarmistici de Mudros
Imperi Otomà
tractat de Brest-Litovsk
Tractat de Batum
armistici d'Erzincan Modifica el valor a Wikidata

El front del Caucas o Campanya del Caucas són els termes utilitzats per la historiografia per descriure els combats entre l'Exèrcit rus i l'Exèrcit otomà en l'àmbit de la Primera Guerra Mundial a la regió del Caucas, territori que tant l'Imperi Rus (membre dels Aliats) com l'Imperi Otomà (membre de les Potències Centrals) desitjaven controlar de cara a la postguerra. En la historiografia russa és típicament considerada com un escenari diferent de la Gran Guerra, mentre que les fonts occidentals tendeixen a veure-la com una més de les campanyes de l'escenari del front oriental o del Pròxim Orient.

El front abastava des del Caucas fins a l'Anatòlia Oriental i l'Iran, arribant tan lluny com Trebisonda, Bitlis, Muş i Van a l'oest, i Tabriz a l'est. La guerra terrestre va ser acompanyada per atacs de l'Armada Imperial russa a la zona de la mar Negra de l'Imperi Otomà.

L'avanç rus al front del Caucas es va aturar el 1917 a causa de la Revolució russa, i les forces russes de la línia de front van ser reemplaçades per les tropes de la recentment sorgida República Democràtica d'Armènia (que incloïen Unitats de Voluntaris Armenis i Unitats irregulars armènies) i de la República Democràtica de Geòrgia. Juntament amb Alemanya, l'Imperi Otomà va signar el Tractat de Brest-Litovsk amb Rússia, reconeixent formalment el control otomà d'Ardahan, Kars i Batum. La subsegüent breu guerra entre l'Imperi Otomà, d'una banda, i la República Democràtica d'Armènia i la República Democràtica de Geòrgia, per un altre, va acabar en una derrota per a aquests últims i en la signatura del Tractat de Batum. No obstant això, els efectes d'aquest acord van ser anul·lats pocs mesos després, quan l'Imperi Otomà va acceptar la seva pròpia derrota a la Primera Guerra Mundial, signant l'Armistici de Mudros.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search